úterý 29. září 2015

Zeleninová přílohová rýže, dušená kotleta bez kosti (recepty pro moje holky :))

Zeleninová přílohová rýže

1 hrnek rýže paraboiled
1 sáček mražené zeleninové směsi hrášek, kukuřice, mrkev
 (jinou směs nedávat, potom by měla rýže úplně odlišnou chuť - např. když místo hrášku a kukuřice přidáme rajčata, papriky, pórek, česnek vznikne jiná chuťová varianta,výborná, ale jiná chuť)
1 konzerva sterilovaného hrášku
2 střední cibule
1 plná lžíce másla
2 lžíce oleje
4 lžíce kečupu
půl kávové lžičky soli
1 kávová lžička koření harmonie
pepř (víc, rýže má být pikantnější)

Rýži propláchneme na sítku teplou vodou a ještě ji spaříme asi dvěma hrnky vařící vody a pak znovu propláchneme tentokrát studenou vodou. Rýže jakoby ztuhne, je zapotřebí ji rozmělnit rukou.

Na oleji a másle krátce a zlehka osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli (ne do hněda). Přidáme mraženou zeleninu a smažíme chvilku s cibulkou. Poté přidáme trochu vody a tak 5 minut dusíme. Přidáme kečup, sůl, koření, opranou a spařenou rýži a zalijeme 2 a půl hrnekem studené vody. Promícháme, dáme pokličku a od bodu varu vaříme asi 20 - 25 minut nasporo. Rýže má mírně probublávat. Asi pět minut před koncem přidáme scezený hrášek, opatrně promícháme a dodusíme.


Dušená přírodní kotleta v papiňáku

K rýži je dobrá kotleta bez kosti. Kotletu nakrájíme na silnější plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme kořením, které máme rádi a zprudka opečema na oleji v papináku. Jen mírně podlijeme (necelý čvrt litr vody) vodu už nesolíme a dusíme asi  přibližne 45 - 55 minut. Poté papiňák schladíme pod studenou vodou a teprve potom můžeme otevřít poklici. Takto lze připravit i kuřecí prsní řízek, krkovičku....

Žádné komentáře:

Okomentovat