úterý 26. srpna 2014

Rýžová polévka

1 a půl litru studené vody
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička koření harmonie
špetka pepře
čtvrt kávové lžičky kmínu
3 střední mrkve
1 střední cibule
4 - 5 rajčat
1 menší hrnek rýže  (uvaříme vedle)
petrželka nebo pažitka (nemusí být)
máslo (přidává se až do hotové polévky na talíř)

Potom můžeme do polévky přidat zeleninu podle sezóny buď trochu porku nebo 3 listy čínského zelí nebo kousek celeru.

-------------------------------------------------

Do studené vody  vložíme jednu nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Další mrkev přidáme pokrájenou na větší kusy (na vyvaření). Přidáme nakrájená rajčata, koření, sůl, kmín a ještě jeden druh zeleniny podle toho, co je k mání (pórek, celer nebo na kostičky nakrájené čínské zelí). Povaříme 15 minut. Potom do polévky přidáme uvařenou rýži a necháme 1 minutu přejít varem, odstavíme z plamene a necháme pod pokličkou 10 minut dojít. Do polévky můžeme ke konci přidat ještě zelené natě - petrželku nebo pažitku.

Vařená rýže do polévky
1 hrnek rýže
2 a půl hrnku studené vody
1 kávová lžička soli

Rýži propláchneme na sítku studenou, vařící a poté opět studenou vodou. Rýži vsypeme do širšího kastrolu a zalijeme 2 a půl hrnkem studené vody a osolíme. Od bodu varu vaříme na mírném plameni přibližne 15 - 20  minut. Poklíčka musí být mírně odsunutá, aby rýže nevyvřela. Ke konci rýži kontrolovat, aby se nepřipálila. 



Žádné komentáře:

Okomentovat