úterý 13. ledna 2015

Recenze

Lincoln Child
Ledová kletba

Child opět nezklamal.  Román nás zavede tři sta kilometrů od severního polárního kruhu, na jedno z nejodlehlejších míst na Zemi. Skupinka vědců zde zkoumá vliv globálního oteplování na životní prostředí, odebírá vzorky z ledovce, protože ledovec je nejdokonalejším místem kde získat co nejvíce informací - při svém vzniku a růstu zachytává různé organické zbytky, pyl, organický a živočišný materiál. Když taje a ustupuje, svá dávná tajemství uvolňuje pro současné výzkumy.

Vědci však objeví v jeskyni něco zcela nečekaného - zcela zachovalé, tajemné zvíře zamrzlé tisíceletí v ledu.Jejich expedici bohužel sponzoruje velká mediální společnost, kterou nezajímají úspěchy na poli vědy, ale jen zisky a co největší masová sledovanost. A začíná se rozjíždět kolotoč obrovské mediální šou. Nikdo nedbá na varování místního šamana, aby nezasahovali do klidu dané oblasti, do místa ke kterému se váží děsivé a varující mýty předávané místními obyvateli po celé generace. Kromě napětí a mystiky autor odhaluje dementní chování senzacechtivých lidí z prostředí televize a natáčení (řekla bych, že tohle byla určitě reálná zkušenost, pár takových znám :) zákulisí filmování tzv. opravdových dokumentárních filmů a přenosů, které s pravdou a skutečnou realitou mají opravdu velmi málo společného. Nic není pravda, všechno narežírováno, připraveno podle scénáře, aby dokument co nejvíce vydělal.

Knížka je dobře akční a když ji budete číst jako já v noci ve studeném půdním pokoji za kvílení a sténání vichřice, bude váš zážitek ještě lepší :)  Určité věci autor jen naznačuje, je tu dost prostoru pro vlastní fantazii. Takže pustit do pokoje drobet studeného vzduchu, přitáhnout deku ke krku  a za kvílení větru se můžete přenést do nervy drásajícícho prostředí a nechat se děsit starým eskymáckým mýtem :)

Žádné komentáře:

Okomentovat