středa 12. listopadu 2014

Dnes 12.11.2014 naprosto výjimečný den pro kosmonautiku

Philae úspěšně přistálo na kometě a sonda Rosetta přijímá telemetrii z vědeckých přístrojů na Philae.

Sonda Rosetta odstartovala na špičce nosné rakety Ariane 5 z kosmodromu Kourou 2.3.2004. Jejím cílem je periodická kometa 67P/ Churyumov-Gerasimenko, ke které má dorazit v roce 2014 a na její povrch má vysadit malé průzkumné pouzdro Philae. Zajímavé je, že původně měla sonda zkoumat kometu 46P/Wirtanen, jenomže měsíc před startem došlo k havárii nosné rakety Ariane 5 a další starty nebyly možné, dokud se neodhalí příčina. Když už se vše zadařilo, nebyla již cílová kometa v dobrém úhlu se Zemí a letoví inženýři museli vybrat nový cíl – a tím se stala kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.

pohled na povrch komety



Sonda Rosetta získává energii ze dvou solárních panelů, jejichž rozpětí činí 32 metrů. Navíc je vybavena akumulátory a 24 malými motorky pro korekci dráhy. Na její palubě najdeme kromě pouzdra Philae i další zajímavé přístroje. Za všechny jmenujme hlavně citlivý zobrazovací systém OSIRIS, nebo širokoúhlou kameru WAC.
Dosavadní let sondy byl velmi zajímavý. Tři dny po startu se sonda vymanila ze zemského gravitačního pole a letěla po heliocentrické dráze nedaleko od Země. K té se po roce přiblížila, aby ji gravitace naší planety vystřelila k Marsu. Jeho povrch sonda detailně prozkoumala během průletu 27.2.2007 a zaměřila se i na jeho měsíc Phobos. Gravitace Marsu ohnula letovou dráhu sondy a navedla ji zpět k Zemi. Tu minula 13.11.2007 ve vzdálenosti 5301 km od povrchu. V září 2008 sonda proletěla kolem planetky Šteins, kterou také důkladně zmapovala a nasnímkovala.
Dále sonda Rosetta proletěla kolem planetky Lutetia ve vzdálenosti 3 162 km a na Zemi poslala její krásné snímky.  (převzato z forum.kosmonautikx.cz)



asteroid Lutetia 

forum.kosmonautix.cz






Žádné komentáře:

Okomentovat