sobota 3. října 2015

Květáková polévka

Květáková polévka


1/2 květáku (menšího)
1 mrkev
1 konzerva sterilovaného hrášku
3 menší brambory
libeček, petrželka, pažitka
1 hrnek mražené zeleniny směs - hrášek, kukuřice, mrkev
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli, trocha pepře, 1 lžička koření harmonie nebo jiného
1 a 1/2 vody


Uděláme světlou jíšku z mouky a másla. Rozředíme 1 a 1/2 l studené vody a velmi dobře rozmícháme, aby se neutvořili hrudky. Vaříme na mírném plameni, jíška má tendenci se připalovat. Mícháme a mícháme :) Vložíme brambory na kostičky, jemně nastrouhanou mrkev, mraženou zeleninu, libeček, koření, osolíme. Povaříme na mírném plameni za častého míchání asi 15 minut. Pak přidáme omytý a na kousky rozebraný květák a už povaříme jen tak 5 minut, aby  květák nebyl příliš rozvařený. Chvilku před vypnutím vsypeme scezený sterilovaný hrášek, krátce necháme přejít varem a vypneme. Můžeme dochutit pažitkou, petrželkou.

Kdo nerad jíšku, může vše povařit jen ve vodě a nakonec zahustit 1 lžící solamylu nebo kukuřičného škrobu v troše vody. Nebo přidat 5 minut před dokončením 3 lžíce pohanky. Pohance stačí jen pět minut na povaření a pak ji nechat chvíli dojít pod poklicí po vypnutí polévky, aby pěkně změkla.

Žádné komentáře:

Okomentovat