sobota 3. října 2015

Šípky

Šípky



Na přípravu šípkového čaje nepoužíváme nesmaltované nebo hliníkové nádobí.
Mě se osvědčila skleněná konvice (jenské sklo).
Jedna lžíce šípků na jeden hrnek (250 ml)
Šípky zalijeme studenou vodou, přivedeme pomalu k bodu varu a vypneme, necháme 15 minut luhovat (občas promícháme). Přecedíme a pijeme.

Další možností je, že vezmeme dvě hrstky sušených šípků, přelijte dvěma litry vody a vaříme  půl hodiny. V půlce doby varu  změklé šípky zlehka rozmačkáme a pokračujeme ve vaření. Čaj krásně voní i chutná, ale netuším, kolik v něm zůstane vitamunu C. Asi už moc ne.

Šípky mají řadu vitamínů a minerálních látek, které jsou důležité. Vitamín  C,  B1, B2, K a P.
Šípkový čaj dovede napomáhat s nemocemi nervového systému, zvyšuje odolnost proti nemocem a má utišující a močopudné účinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat