úterý 27. října 2015

Samhain

Samhain - tma přichází .....

Důležitým svátkem keltského roku je svátek Samhain,  Keltové jím začínají nový rok. Slaví se v noci ze 31. října na 1. listopadu.   Možná se může zdát podivné slavit nový rok  už nyní, ale má to své důvody. 

Takže, proč přelom října a listopadu?

 

Dříve lidé museli žít  podle přírody a jejího řádu. Byli obživou  odkázáni na svá domácí zvířata – a ta musela jíst. S příchodem jara se pastviny zazelenaly a domácí zvířata vyrážela na pastvu. Stáda se mohla rozrůstat. Hospodář musel dát svá zvířata zabřeznout včas – ani ne pozdě, ale hlavně ne moc brzo – pomřela by hlady. 

Největší nárůst zelené píce je  začátkem léta; to je nejlepší doba, do které se měla mláďata narodit. A i když teprve končilo jaro, hospodář už myslel na budoucí zimu a začal dělat zásoby sena. Letní měsíce minuly, mláďata dospívala, ale už tu byl říjen a s ním konec  zeleného krmiva. Stáda se musela vrátit z pastvin na  zimoviště v osadách. Zásoby krmiva na zimu byly omezené, proto nebylo možné přes celou zimu udržet větší  počet zvířat.  Bylo nutné je zredukovat na základní stádo – skládající se z těch nejlepších  zvířat, dávajících předpoklady pro dobrý chov v příštím roce. Ostatní zvířata byla poražena. 

Maso se vyudilo, případně vysušilo. Někteří ukládali maso i  do soli. Sůl však tehdy byla spíše neostatkovým zbožím. Spoustu masa bylo zapotřebí sníst a také zapít nějakým tím dobrým mokem -  a  byl  důvod k oslavě.

Konec období dostatku, tepla a světla  -  začátek doby tmy, zimy a nejistoty –  okamžik k předělu celého roku.  A máme tu  svátek slavený na konci října – Samhain.


Žádné komentáře:

Okomentovat