sobota 3. října 2015


Zelná polévka

1 a 1/2 l vody
1 lžíce hladké mouky
1 cibule
2 lžíce oleje
2 klobásy
5-6 středních brambor
2 menší mrkve
1/4  hlávky zelí (menší)
1 zakysaná smetana
2 kávové lžičky kečupu
sůl, pepř, 1 lžička koření harmonie (vegety, bujonu, co kdo rád)
petrželka
4 kuličky nového koření
dva bobkové listy

Na oleji jen mírně osmažime cibuli. Přidáme na kostičky pokrájenou klobásu a osmažime. Zasypeme moukou, párkrát promícháme (pozor mouka se rychle připaluje - smažíme nasporo a za stálého míchání). Zalijeme vodou a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky.  Vsypeme zelí pokrájené na nudličky, mrkev (jednu na kostičky a druhou jemně nastrouhanou), brambory na malé kostičky, kečup a koření. Povaříme asi 20 minut. Zakysanou smetanu rozmícháme v troše horké polévky + trocha vody a po troškách vlijeme do vroucí polévky. Ne najednou, smetana by se srazila. Necháme jednou přejít varem a hned vypneme.
Polévka je výborná i další den, když se uleží.
Petrželku přidáváme po vypnutí polevky.

Žádné komentáře:

Okomentovat